De perfecte flat lay voor jouw webshop


Als jij een webshop hebt wil je jouw producten en storytelling-beelden natuurlijk zo mooi mogelijk fotograferen. Een goede spiegelreflexcamera of een goede telefooncamera is hierbij een waardevolle investering. Een flat lay foto (je kent ze vast wel, van die foto’s die recht van boven zijn genomen) is een manier om je producten zo in beeld te brengen dat jouw potentiele klant daadwerkelijk jouw product gaat kopen!
Ik heb zelf ook gemerkt toen ik van start ging met mijn eigen webshop www.paper-time.nl; met goede beelden kun je beter je producten laten zien en het verhaal achter jouw producten laten zien.
Het liefst neem ik foto’s zonder kunstlicht en dat is goed te zien in mijn feed. In de winter waren ze veel te blauw en te donker en in de zomer ontstonden juist veel te harde schaduwen. Ik baalde daar van, maar het lukte niet goed mooie foto's te maken.

Gelukkig heb ik begin vorig jaar een masterclass flat lay fotografie bij Frederique van Gemert gevolgd. Wat een verademing! Met een paar “simpele” tips heb ik het gevoel het licht meer “in de hand” te hebben. De mooie plaatjes zijn geen toevalstreffers meer.
Wil jij ook graag zulke foto’s maken en weten wat ik bij haar heb geleerd? Hoe fijn is dit: ik mag deze tips gewoon met jullie delen! Dit is dus jouw kans om tot een perfecte flat lay te komen en jouw producten de presentatie geven die ze verdienen!

Tip 1: Fotograferen bij natuurlijk licht

De mooiste foto’s maak ik bij daglicht. Als je binnen foto’s maakt, probeer dan de plek met het meeste daglicht op te zoeken. In de zomer kun je natuurlijk ook heel goed buiten fotograferen, maar dan moet er niet te veel wind of zon zijn en zeker geen regen. Bij zonlicht oogt jouw product gauw flets en er ontstaan zware schaduwen. Bewolking zorgt daarentegen voor mooi egaal en zacht licht met weinig schaduw, zodat het oog van de toeschouwer goed kan focussen op jouw product. Is het weer niet toereikend, dan zoek je een locatie dicht bij het raam en maak daar je foto’s. Zorg dat er geen kunstlamp brandt binnen, jouw foto’s kunnen dan een gelige zweem krijgen. Even voor de strakke planning: in de winter heb je alleen voldoende licht tussen 10 en 14 uur.

Tip 2: Achtergrond

Wil je net als ik je sfeerfoto’s gewoon vanuit huis kunnen maken? Dan is het handig om een harde houten plaat of foamboard te aan te schaffen die je als onder- en/of achtergrond kunt gebruiken. Foamboard is ook wel bedrukt te koop (met bijvoorbeeld een marmer-look) en de maat is vaak 40x40 cm of 60x60 centimeter. Handig formaat en foam is ook lekker licht en makkelijk op te bergen. 
Zo’n stuk foamboard leg ik op een kastje, poef of bankleuning neer, zodat je een groter oppervlak hebt om te werken met goed licht. Je kunt daar weer andere lagen overheen leggen zoals papier, stof, behang, zeil enz. Zo ontstaan er legio variatiemogelijkheden en wek je de illusie dat je steeds ergens anders fotografeert. Tijdens de masterclass bij Frederique geeft zij nog veel meer tips hoe je makkelijk en goedkoop zelf zo’n thuisstudio maakt waarin je kunt experimenteren met diverse achtergronden. 

Tip 3: Tegenstelling moet er zijn: ga op zoek naar contrast

Je denkt er misschien zelf niet zo gauw aan want je wil graag dat alles mooi bij elkaar past; maar de beste foto’s hebben vaak veel contrast! Hoe groter het contrast, hoe fotogenieker! Probeer het maar eens. Heeft jouw product een mooie structuur, leg het dan op een gladde effen ondergrond, zodat je het meeste contrast krijgt en je product daardoor het beste tot z’n recht komt. Zo steken donkere producten mooi af tegen een witte achtergrond en andersom en een product met print tegen een effen achtergrond.

Tip 4: Styling; it’s all about details

Onvoorstelbaar wat je met styling kunt doen. Door het toevoegen van producten (foto-props) aan het beeld met jouw product kun je als het ware een verhaal vertellen. Hierdoor blijven jouw producten “beter hangen” bij mensen (dit komt doordat mensen dingen graag in context zien). Deze verwante producten worden foto-props genoemd en maken van je productfoto een sfeer- en lifestylefoto. Juist dit soort foto’s doen het goed op Pinterest en Instagram, dus maak hier zeker gebruik van. Speel ook met kleur; felgekleurde props kunnen een heel andere sfeer aan een foto geven dan pastelkleurige props. Pas de styling ook altijd aan op de doelgroep waar je voor fotografeert.

Tip 5: Less is more

Als je kijkt naar de duurste designmeubels zie je dat de beste ontwerpen vaak mega simpel zijn. Dit kun je ook toepassen als jij aan het fotograferen bent. Jij bent, net als ik, vast ook geneigd om veel te veel producten te willen laten zien op een foto. Hierdoor worden foto’s snel te druk en daardoor minder sterk. Frederique adviseert als laatste shot nog een of twee dingen weg te laten die je wellicht niet nodig hebt om jouw verhaal te vertellen. Negen van de tien keer wordt je foto daar beter van. Probeer het maar eens!

Tot slot nog een paar extra tips:

- Gebruik een diagonale lijn in je compositie (in de ondergrond of juist gevormd door je producten/props;
- Laat “weggetjes” vrij tussen de producten, dit geeft lucht;
- Door het toevoegen van bloemen maak je het beeld extra vrouwelijk (denk bijvoorbeeld eens aan het aanschaffen van een paar mooie papieren bloemen van Anouk Bohmer. Het is even een investering maar zo heb je ieder seizoen “verse” bloemen bij de hand);
- Wil je het beeld iets gezelliger maken? Voeg eens een dampend kopje cappuccino toe (en schiet snel de beelden, dan is je beloning nog warm ;-)
Eigenlijk dus allemaal dingen die je op zich misschien wel weet, maar door ze zo op een rijtje te zetten kun je ze misschien makkelijker in je achterhoofd houden bij je volgende shoot.
En weet je wat Frederique zei over mijn feed nu 1,5 jaar later? “Ik heb even door jouw feed gebladerd om te kijken of mijn tips aansluiten bij jouw beelden. Ik vind het zo mooi om te zien dat jouw feed echt veel sterker is geworden met de tijd. Voorheen stoeide je namelijk met de witbalans en was het wit in je foto's nog heel blauw. Je hebt printjes (cadeaupapier) weggelaten, waardoor je veel meer die cleane effen sfeer krijgt, die bij jouw producten past. Ondanks dat hier minder contrast in zit, is dat een hele goede keuze! Want een “cleane” effen look past bij een opgeruimde geest die jouw producten brengen.
Ook ben je donkere kleuren gaan weglaten, waardoor je feed lichter werd en daarnaast is de kleur groen (natuur) toegevoegd. Hierdoor oogt je feet frisser (natuur geeft ook rust in je hoofd, dus past er goed bij).”
Mijn verbeterpunt? Ik zou meer lifestyle-beelden en storytelling moeten gaan toepassen in plaats van vooral producten laten zien. Daar moet ik haar wel gelijk in geven. Zelf op de foto in mijn feed vind ik ook echt lastig. Maar goed; stappen zijn om gezet te worden, dus dat komt goed Frederique!  

https://frederiquevangemert.com/
https://www.instagram.com/frederique_styling_fotografie/
https://nl.pinterest.com/frederiquevg/_created/

   
    21-12-2020 21:56     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.