Corona: thuiswerken terwijl de kinderen ook thuis zijn. Hoe dan?!

Corona: thuiswerken terwijl de kinderen ook thuis zijn. Hoe dan?!

Lang verhaal kort: thuis werken terwijl je kinderen ook thuis zijn, dat is gewoon super lastig. Natuurlijk hangt dit af van hoe oud je kinderen zijn en hoe makkelijk zij zichzelf kunnen vermaken, hoe zelfstandig zij hun taken kunnen doen, maar ook wat je werkzaamheden zijn. In ieder geval is er een ding zeker; het is niet ideaal! Hoe meer je je er over gaat opwinden, hoe lastiger dit gaat worden. Je baalt dat er niets uit je handen komt. De uitspraak “kun je wel gaan zitten sjanken, maar dat verandert niets aan de zaak” is ook in dit geval weer heel toepasselijk.

Hoe kom je de dag door met kinderen

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je de dag doorkomt, de kinderen hun schooltaken af hebben en jij zelf ook in ieder geval een paar taken kan afvinken. Het is zowel voor jezelf, als voor de kinderen fijn om een dagschema te maken. 
Eigenlijk gaat daar nog een stap aan vooraf: het vaststellen van de thuisschool/thuiswerk-regels. Hang een groot vel papier op, op de plek waar jullie gaan (samen) werken. Bespreek samen de “thuisschool”-regels: 
wacht net als op school op je beurt, praat niet door een ander heen en spreek af dat jullie samen periodes van zelfstandig werken vaststellen. 
De regels stel je samen op en iedereen gaat natuurlijk proberen zich er ook echt aan te houden. Vergeet ook je eigen wensen niet.

Planning maken

Het is voor iedereen het prettigst de dag te starten met bewegen. Even de energie er uit. Op het moment van het schrijven van dit artikel kan dat nog buiten (als je maar afstand houdt), maar misschien kan het als je dit leest alleen nog maar binnen. Als de ochtend-energie er een beetje uit is kun je in overleg gaan over de dagplanning. In de printable van Paper Time is een 2-deling gemaakt; links jouw deel voor werktaken en planning en rechts het deel voor je kind(eren). Noteer hier de schooltaken, de tijd voor naar buiten gaan of een jump-sessie. Zijn er tussendoor vragen die tot de volgende pauze kunnen wachten dan kan je kind dit rechts-onderin opschrijven.

Houvast dagschema

Een dagschema geeft kinderen houvast en vertrouwen. Dankzij een vast dagritme weten kinderen waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten. Print iedere dag het schema opnieuw uit. Een vast dagritme wil namelijk niet zeggen dat elke dag er hetzelfde eruit moet zien. Hier kun je heel creatief mee omgaan. 
Hier kun je een handige printable downloaden voor de planning van jouw werk en het schoolwerk van je kind.
Veel sterkte de komende tijd!

 
    20-03-2020 20:23     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.