Zelf maken maakt gelukkig

DRIE REDENEN WAAROM ZELF CREËREN GELUKKIG MAAKT!


Buiten is het koud, donker en nat. Binnen is het heerlijk knus met
de kachel aan, kaarsjes op tafel en een gezellig doe-het-zelf project.
Wist je dat zelf iets maken gelukkig maakt? Maaike van Houtmoed vertelt wat volgens haar de drie belangrijkste redenen om nu zelf iets te creëren.

Uit je hoofd, in je handen

Wanneer je je aandacht bij een zelfmaak-project hebt, zet je heerlijk je hoofd op stil. Alle gedachten en to-do lijstjes die normaal door je hoofd razen, schuiven aan de kant. Terwijl je handen aan het werk zijn, maak je dus je hoofd lekker leeg. Het is net als een wandeling door het bos, maar dan heerlijk warm en droog aan je eigen keukentafel.

Trots!

Zo blij als kinderen met een nieuw knip- en plakwerk naar je toekomen, zo blij ben je zelf stiekem ook. Je laat het misschien wat minder merken als je ouder wordt, je bent wellicht wat minder euforisch dan een peuter met een eerste glitterlijmschilderij, maar toch ben je trots als je project is gelukt! Die bevestiging waar kinderen naar op zoek zijn, die haal je als volwassene uit jezelf. Dat trotse gevoel van tevredenheid maakt een mens gelukkig.

Levenslang plezier

Dat blije gevoel als je project af is? Elke keer wanneer je naar jouw zelfgemaakt moois kijkt, komt dat gevoel weer even boven piepen. Iets wat je zelf maakt, geeft je daarna altijd dat blije gevoel. Gelukshormoontjes te over!
En wist je dat als je zelf iets maakt, je het langer bewaart? Het is dus ook nog eens hartstikke duurzaam om zelf aan de slag te gaan.

Dit artikel is geschreven door Maaike van Houtmoed voor het Paper & More Wintermagazine '21 met het thema cocoonen.
 
      12-12-2021 19:34     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.