Zaai-instructie pinda Paper Time Groenplanner

Hoe kweek je je eigen pindaplant?

Is een persoonlijk jaardoel van jou ook meer genieten van de natuur in en om je huis? Geen tijd? Gewoon opnemen in je dagelijkse routine en planning! Daar heb je dus geen zevenmijlslaarzen voor nodig hoor! Je bent al een stapje dichterbij dat doel als je iedere week de natuurinfo van de Groenplanner leest. Week 2 gaat het over de pindaplant en lees je hoe je jouw eigen pindaplant kweekt.


Wat heb je nodig:
Om te beginnen:
- hele (dop)pinda’s
- vochtig gemaakte watten of keukenpapier
- bakje 
Om over te planten:
- pot (eerst een kleine, daarna een pot van ongeveer 30cm doorsnede)
- potgrond

Ontkiemen

Leg de pinda's op de watten/keukenpapier. Houd de watten rondom de pinda’s goed vochtig en zet ze op een warme plek bij het raam of de verwarming zodat de pinda’s kunnen gaan ontkiemen.
Na ongeveer 5-7 dagen zie je al een kleine wortel uit de pinda tevoorschijn komen. Deze laat je doorgroeien tot hij ong. 2 tot 3 cm is.

In een pot

Pak nu de wortels rond de 3 cm zijn een pot en vul hem met potgrond.
Stop de pinda in de pot en geef hem water wanneer de potgrond droog aanvoelt. Dat is  ongeveer 1 à 2 keer per week.

Zonnige plek

Zet de plant op een zonnige plek in de woonkamer. Al snel zul je een klein plantje zien. Wat heel belangrijk is: zorg dat de grond niet te vochtig wordt anders gaan de wortels rotten.

Overpotten

Als het goed is gaat je plant nu lekker groeien. Tijd om hem over te potten naar een pot van ongeveer 30cm doorsnede. Nu ga je echt naar de fase van pinda's kweken. Bij mooi weer kan je de pindaplant ook buiten in de volle grond verder laten groeien.
Pinda's oogsten doe je in oktober. Het zullen er niet veel zijn maar het is wel heel erg leuk te zien dat je in Nederland gewoon zelf pinda's kunt kweken.

Info over pinda's en meer natuur dichtbij kun je lezen in de Groenplanner van Paper Time.
    03-01-2021 12:09     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.