Voorjaarsschoonmaak voor je hart

Voorjaarsschoonmaak voor je hart

Lente, de periode dat alles weer groeit en bloeit in de natuur. Voor velen van ons kan de lente ook echt een nieuw begin betekenen. Een frisse start na die donker wintermaanden. We gaan aan de voorjaarsschoonmaak, trekken weer lichtere kleding aan en gaan lekker naar buiten om te genieten van de eerste zonnestralen.  

Lucht je hart

Als je denkt aan opruimen, denk je waarschijnlijk aan de zolder, maar niet aan je hart! Maar je kunt je zoveel lichter voelen na het opruimen, het luchten van je hart. Kirsten van maison KOOS: “Dat luchten van je hart kan op veel manieren; je kunt het van je afschrijven, praten met een goede vriendin of misschien zoek je professionele hulp. Maar wat je ook kan helpen is om je liefdesverdriet, rouw of ander leed een plaatsje te geven met een klein ritueel. Het Kintsugi Hart is hierbij een mooi hulpmiddel.”

Repareren

Het Kintsugi Hart is geïnspireerd op de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp.

Je eigen ritueel

Kirsten vertelt hoe helend dit ritueel kan zijn: “Het aardewerken hart wordt omwikkeld in een doek (een bogche, de Iraanse furoshiki) en vervolgens breek je het op je eigen manier. Bijvoorbeeld door er met een steen op te slaan of het tegen de muur aan te gooien (dat alleen werkt al heel bevrijdend). Verzamel de gebroken delen en schrijf aan de binnenkant van de scherven de gebeurtenis(sen) die jou zoveel verdriet geeft/geven. Repareer vervolgens het hart met goud als een symbool van genezing. 
Door dit herstel geef je je verdriet letterlijk een plaats. Niet om te vergeten, maar wel om verder te kunnen. Mooi hè?”

Ondersteuning Iraanse vrouwen

De Kintsugi Harten worden met liefde gemaakt in een kleine werkplaats in Iran, waarmee Iraanse vrouwen en ambachtslieden direct worden ondersteunt. Kirsten vindt het hart hierdoor extra bijzonder: “Het hart wordt in een mooie houten bewaardoos geleverd, compleet met doek, goudlijm en een inspiratieboekje. Hiermee is het ook een prachtig geschenk voor iemand die je wilt helpen om zijn of haar verdriet te verwerken, om zo ook met een lichter hart het voorjaar in te gaan.”

Dit artikel is geschreven door Kirsten van Maison Koos.
Het hart is verkrijgbaar bij haar online conceptstore maison KOOS 
www.maisonkoos.nl 

 

    14-04-2022 14:47     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.