Sakura bloesem Roppongi

Sakura

Het verhaal achter deze razend populaire bloesem

Word je ook zo blij van de roze bloesempracht in de lente? Dan verkeer je in goed gezelschap, want in Japan zijn ze er ook dol op. Wist je dat ze in Japan en masse de parken en tempeltuinen in gaan om feest te vieren onder de sakura bloesems? Waar komt die fascinatie eigenlijk vandaan en wat doen ze onder die bomen?

De bloesems staan symbool voor vergankelijkheid, alles in het leven is tijdelijk en daarom moeten we er volop van genieten. Dat klinkt allemaal een beetje melancholisch, maar de bloesemblaadjes geven ook het gevoel van verandering; niets hoeft te blijven zoals het is. En dat stemt dan weer hoopvol in verdrietige of moeilijke perioden.

De kersenbloesemtijd, die duurt van half januari tot begin mei, staat in het teken van Hanami dat letterlijk “bloemen kijken” betekent. Dat doen Japanners het allerliefst met een lekkere picknick onder de bloesembomen. Met picknickmanden gevuld met de lekkerste hapjes zoals: chirashizushi (sushirijst met de ingrediënten erover gestrooid), inarizushi (tofuzakjes gevuld met sushirijst) en sakura mochi (rijstcakes gevuld met zoete bonen) en genoeg sake om te drinken vieren ze het leven.

Je komt de bloesemblaadjes niet alleen in de natuur tegen. Schilderijen, houtsneden, kamerschermen, kimono en scrolls, je kunt het zo gek niet bedenken of ze zijn bezaaid met sakura. Ook op alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals servies, bento en papier. De blaadjes en knoppen van de sakura zijn eetbaar en worden gepickled en verwerkt in traditionele zoetwaren, maar ook als thee.

Ik denk dat het aan het begin van de lente was, tijdens mijn jaar in Nagasaki, dat m’n Japanse vrienden me meenamen om bloesems te bewonderen. Ik begreep de opwinding niet helemaal tot ik in Saikaibashi park aankwam. Daar stonden bijna 1.000 kersenbloesembomen in volle bloei, die zee van roze bloesemblaadjes, wat een prachtig gezicht. Als je eenmaal van zo’n overweldigende bloemenpracht hebt mogen genieten, begrijp je de Japanse liefde voor de sakura stukken beter!
 

SAKURA DIY
Wil jij een beetje van de Japanse lente in huis halen? Dan heb ik hier een hele leuke DIY voor je. Pak je haaknaald en je favoriete roze katoen erbij en ga aan de slag met deze sakura bloesempjes. Hou aan het begin en bij het afhechten de draadjes wat langer, dan kun je ze mooi ophangen. Aan een kale tak bijvoorbeeld!

PATROON
Maak een magische ring met daarin 5 v, eindig met een hv in de eerste v. (5v) Haak 2 v in elke v (10v), eindig met een
hv in de eerste v.
5 l *1 v overslaan, 1 st in de volgende v, 2 l*, haak *---* 3 maal, eindig met een hv in de 3e l aan het begin (5 boogjes)
1 l, haak in elk boogje: 1v, 1 hst, 3 st, 1 hst, 1 v eindig met een hv in de l aan het begin.

Gebruikte steken v = vaste
hv = halve vaste
l = losse

st = stokje
hst = half stokje

Dit artikel is geschreven voor het Paper Time magazine BLOEI door:
Ingrid Buyer
www.roppongi.nl

 
    05-05-2022 14:06     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.