Koelruit

Koelruit

Koelreuteria paniculata
Dat dit een boom is waar je even naar moet zoeken werd mij duidelijk toen een mooie foto wou maken voor de Paper Time Instagram volgers. Je kunt hem tegenkomen in botanische tuinen, parken, en steeds meer ook in tuinen en bedrijfstuinen. Als je deze boom eenmaal hebt gezien ontdek je hem steeds vaker, en hij is het hele jaar door mooi. Haha nou, ik dacht er in mijn omgeving geen te kunnen vinden. Mijn zus op pad gestuurd en zijn nam een takje mee uit Delft waar ik dan weer foto's van kon maken.
De volgende dag loop ik de deur en en sla rechtsaf, kijk omhoog en zie..... 8 bomen vol met groengele driehoekige blaasjes! Ik heb de foto hieronder gezet. Mooi... en ZO dichtbij! 
Normaal verschijnen rond deze tijd de pluimen met dooiergele bloemen, waar al snel kleine driehoekige blaasjes tussen verschijnen. Maar het is zo droog en warm geweest dit jaar dat op dit moment (half augustus) er al blazen met zaden aanzitten.

Zaaien
Ze zaaien vrij makkelijk: een beetje bewerken met schuurpapier, in de winter buiten laten staan. Als u zaad overhoudt: ze zijn geroosterd eetbaar.

Zeepboom
De boom wordt ook wel Chinese zeepboom, Chinese vernisboom, gele zeepboom, lampionboom of blazenboom genoemd. De zeepboomfamilie kent 
ook bekendere leden zoals esdoorn en paardenkastanje. 

Honingmerk
Koelreuteria heeft als honingmerk een gele vlek op de bloem. Als de bloem bestoven is stopt de nectarproductie in die bloem, want het aanmaken van nectar kost de plant veel energie en dat doet hij alleen zolang het wat opbrengt. Het gele honingmerk verandert dan ook van kleur en wordt rood. De insecten weten dan dat er niets meer te halen is en bezoeken die bloemen niet meer.

Zeep
De naam zeepboom verwijst naar de stof saponine. Voor de plant werkt die tegen insectenvraat en is bacterieremmend. De stof levert bellen op, als zeep. Zaden en bladeren worden ook medicinaal toegepast, van het blad wordt dan thee getrokken.

Deze week
Op zoek gegaan naar een zeepboom en eentje gevonden?
Teken dan een kaartje van de plek waar een zeepboom staat, om later in het jaar de blazen te bekijken en misschien wat zaad mee te nemen:
Kijk of je insecten ziet op de bloeiende boom.
Ligt er wat blad of afgevallen bloemen of mini-blaasjes onder de boom?
Teken wat je gevonden hebt.

Meer groen-info? Kijk bij Paper Time Groenplanner

  
    12-08-2020 15:18     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Hermina Badenbroek -  09-09-2021

Ik heb er eentje in de tuin staan in Appingedam. Hij staat er nu zo'n 4 jaar en is ongeveer 4 meter hoog.