Hoe kweek je van een avocadopit een boom?

Hoe kweek je van een avocadopit een boom?

Pit schoonmaken

Haal heel voorzichtig de pit uit de avocado en haal al het vruchtvlees wat er nog aan blijft zitten voorzichtig af. Dit gaat gemakkelijker als je hem eerst een paar minuten hebt laten weken in water. Snij niet in de pit en haal zeker het bruine vlies er niet af, deze dient als bescherming. Als de pit beschadigd kan het zijn dat hij niet meer gaat ontkiemen.

Lekker vochtig

Leg de pit vervolgens in een afgesloten potje in natte watten of vochtig keukenpapier. Dit hoeft niet in het licht, als de pit maar vochtig blijft. Nu moet je echt wel een poosje wachten hoor. Kan wel tot 8 weken duren! Check om de paar dagen of het papier vochtig is. Na een tijd komt er een worteltje uit en barst hij iets open. Is het worteltje lang genoeg (paar cm)? Dan mag hij gaan pootjebaden!

Pootjebaden

Steek heel voorzichtig, maar een paar mm diep, ongeveer halverwege de pit, een paar tandenstokers in de pit zodat je hem makkelijk op een glas water voor de helft in het water kunt leggen. De bovenste helft moet droog blijven. Zet het glas op een plek waar het veel zonlicht krijgt en vervang het water minimaal één keer per 5 dagen om bacteriën en schimmels geen kans te geven.
Houd natte voeten
De bovenkant van de pit zal uitdrogen en gaan scheuren. De buitenste laag van de pit zal langzaam afschilveren en heel langzaam groeien de wortels.  Uiteindelijk zal de pit aan de bovenkant ontkiemen. Zorg ervoor dat de pit nooit droog komt te staan, want de jonge plant zal dit niet overleven. 

Eindelijk een boompje planten! 

Pas als de plant zo’n 15 cm hoog is, kun je hem echt gaan planten. Je hebt hiervoor een pot met potgrond nodig met een doorsnede van ongeveer 20 tot 25 cm. De pit moet ook weer voor de helft boven de grond uitsteken, deze gaat rotten als je hem helemaal onder het zand stopt.

Lekker verwennen

Dit wordt een aandachttrekker! Iedere dag moet je hem een beetje water geven. Hij houdt van vochtige grond, maar wil echt geen natte voeten. 
Worden de bladeren geel? Dan heb je hem te veel water gegeven (laat hem dan een paar dagen staan zonder water te geven). Bruine bladeren? Oeps! Te weinig water! Misschien heb je geluk en gaat jouw boom echt vrucht dragen. Het kan wel 3-4 jaren duren, soms zelfs langer!

Ben jij dol op groen? Kijk eens bij onze Groenplanner met wekelijkse groen-info blaadjes. 
Ook leuk: tussen de gratis printables.  
Een leuk voorbeeld van een gratis download is de kamerplanten planner

 

 
    18-08-2020 15:20     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.