5 tips om van het blanco pagina syndroom af te komen

5 tips om van het blanco pagina syndroom af te komen


Nadat ik in een schoonmaak-aanval het resultaat zag van het opruimen van mijn kast, moest ik wel een beetje om mijzelf lachen. Ik ben duidelijk dol op notitieboeken. Liefst met bijzondere kaft, stevig papier en satijnen leeslinten in mooie kleuren. Het resultaat van mijn opruimwoede: 13 notitieboeken met beeldschone kaften en… alle pagina’s nog onbeschreven! Ik heb de ‘tik’ dat ik het lastig vind op die mooie onbeschreven bladzijden te beginnen. Herken je dat, de angst op een blanco pagina te beginnen met schrijven? Zeker als het een mooi notitieboek is stel ik dit eindeloos uit. Maar hoe komt dat nu eigenlijk en is dat niet heel jammer?

Perfectie

Het niet beginnen met schrijven op de eerste blanco pagina van je notitieboek heeft te maken met perfectie. Je bent zo blij met je notitieboek, dat je bang bent dat je erin moet krassen als je een schrijffout hebt gemaakt. Of dat je erin begonnen bent en het toch voor wat anders wil gebruiken en er dan pagina’s uit moet scheuren. Dat zou toch echt zonde zijn toch? Nee, bewaren in de kast zonder ervan te kunnen genieten… dat is zonde!

Wat kun je eraan doen

Want geef toe, het openen van een nieuw notitieboek is een zalig gevoel voor de papier-liefhebber. Dus ik heb besloten ze nu echt te gaan gebruiken. Maar hoe zet je jezelf nu over de angst heen dat je mooie notitieboek straks niet meer perfect is als eenmaal de eerste pagina niet meer blanco is? Door heel bewust keuzes te maken.


5 tips die jou hierbij kunnen helpen:

1.    Bepaal eerst waar jij je notitieboek voor gaat gebruiken.
Een paar voorbeelden waar je jouw notitieboek voor kunt gebruiken: ideeën, patronen, recepten, korte verhalen, gelezen boeken, dagboek, herinneringen, reisverslagen, tekeningen, plannen, gedichten, hersenspinsels of als habit tracker. Mogelijkheden genoeg, maar kies een doel voor jouw notitieboek.
2.    Geef het notitieboek een eigen plek
Als jij bewust jouw notitieboek een eigen plek geeft, is het een onderdeel van een geheel waar jij al bewust mee bezig bent en zal je jouw boek niet zo gauw vergeten te gebruiken. Schrijf jij de dag van je af? Leg het notitieboek op het tafeltje naast de stoel waarin jij zo graag zit te schrijven. Bewaar jij het liefst fijne recepten in je notitieboek? Dan verdient het een ereplaats op die mooie houten plank in jouw keuken. Koppel dus de functie aan de plak waar je hem bewaart.
3.    Deel hem op in hoofdstukken
Vaak blijkt na een paar pagina’s dat je gedachten toch in een andere richting gaan, je recepten voor zomer en winter apart wil bewaren, je eenvoudige en moeilijke haakpatronen gescheiden wil houden… kortom, het is slim om gelijk al je boek in bijvoorbeeld 5 delen te splitsen met het behulp van tabjes. Hier kun je lezen hoe je zelf tabjes kunt maken.
4.    Zorg voor een kladblokje
Je houdt je notitieboek netter door ook een kladblok bij de hand te houden. Zo kun je de kladversie van je Instagram post, een notitie over een idee of een patroon wat je wilt aanpassen eerst in klad op het kladblok schrijven. Pas als je tevreden bent schrijf je het dan in je notitieboek.
5.    Jezelf iets gunnen
Besef dat je jezelf het (dure) notitieboek moet gunnen. Als jij achter de waarde staat van wat jij wil opschrijven, kun je ook beginnen in het mooie notitieboek. In wezen is het jezelf iets niet gunnen een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfwaardering. Trakteer jezelf dus op een mooi notitieboek, geniet van haar schoonheid, raak het stevige papier aan, streel de satijnen linten, waardeer jezelf en geniet!

Mijn eigen zoektocht naar het volmaakte notitieboek is trouwens geëindigd met het ontwikkelen van ons eigen product. Ik zocht een notitieboek waar naast de handige perforatielijn om onzichtbaar pagina’s te kunnen verwijderen, een boek met paginanummers, twee leeslinten, een index achterin, foliedruk afbeelding op de voorzijde en passend bij de andere producten van Paper Time. Niet te vinden en dus besloot ik hem zelf te produceren en in ons eigen assortiment op te nemen. Resultaat: het voor mij volmaakte notitieboek!

Veel schrijfplezier!
    18-07-2022 12:18     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.